2022-10-14 15:56

IFK Ystad killar visade styrka i det inledande USM-steget

Ystadhandbollen gjorde minst sagt bra reklam för sig när USM-spelet för pojkar 14 inleddes den gångna helgen.

IFK Ystad gick rent i sin grupp.

IFK Ystad begav sig till Hisingen för att avverka sina tre matcher. Mot arrangerande Kärra i öppningsmatchen blev det klara 21–14, vilket ändå var den jämnaste av matcherna. Därefter slog IFK Ulricehamn med 30–7 och Sannadal med 33–14.

Redan nu står det klart att IFK Ystad kommer att stå som arrangör för en av grupperna i steg 2 senare i höst.

IFK Ystads damer tog säsongens första seger Vinslövs HK-IFK Ystad 18–24 (11–10)

Efter derbyförlusten i premiären var det ett motiverat IFK Ystad som åkte till Vinslöv förra söndagen. Hemmalaget ledde visserligen i paus, men gästerna kom tillbaka och segrade till slut.

– Kollektivt knöt vi näven i paus och gjorde sen en jättebra andra halvlek, sa IFK Ystads tränare T. Sjölander efter segern med 24-18.

Gästerna var steget före i stora delar av första halvlek men en dålig period på fem minuter innebar att Vinslöv vände 7-10 till 11-10, vilket också var ställningen i paus.

- Det blev lite fel i försvarsspelet när vi gick över till 5-1-försvar, då fick deras bästa spelare på linjen alldeles för stora ytor, berättade Sjölander, som fick se sitt lag ta initiativet direkt i andra halvlek och göra åtta raka mål. Därefter kunde IFK hålla undan utan några större problem.

Decimerat Ystapågarna krigade hem seger

Ett för dagen decimerat Ystadpågarna åkte västerut förra helgen och kom hem med samtliga poäng efter en skön uddamålsseger. Trots fem återbud så krigade YP hem segern till slut mot Malmö HP, 31-32.

– Innan har det känts som att det gått emot oss lite, men nu var det en sådan match där det kändes som att det kvittade hur vi gjorde, så blev det ändå mål i varje anfall, sa YP-tränaren.

Gästerna var steget före i stora delar av första halvlek och ledde bland annat med 16-12 efter 20 minuters spel. Hemmalaget, anfört av 13-målsskytten Amadeus Lindberg, gav dock aldrig upp och hade hämtat in till två måls underläge i paus.

I andra halvlek fortsatte Ystadpågarna att hålla sin knappa ledning, men med tio minuter kvar var det kvitterat, 27-27. Därefter stod matchen och vägde, men Melvin Petersens mål i slutminuten blev avgörande.

– Det var det en riktigt stark laginsats.

Den befarade mittsexkrisen i IFK Ystad efter att Mads Kalstrup lämnat för Ystads IF med kort varsel syntes det inte mycket av i IFK:s hemmamatch mot AIK.

Axel Eriksson svarade nämligen för en helgjuten insats med åtta mål när IFK vann med 32–26 (17–10).

– Min bästa match på ett bra tag? Ja, det kan man väl säga!

Att Axel Eriksson skulle få betydligt mer speltid än vad han är van vid var ganska självklart eftersom IFK inte har för avsikt att värva in någon extern ersättare till Mads Kalstrup.

Däremot var det inte på förhand givet att Axel skulle leverera som han gjorde. Men de 311 i publiken fick se en kavalkad av avslut, mestadels från linjen men även på kontring. Axel var säkerheten själv och hundraprocentig ända fram till det att hans nionde skott, en lobb, inte gav utdelning.

Dessutom var han påpasslig i försvaret med flera bollstölder som gav upphov till sköna kontringsmål. Axel kryddade det hela med att även ligga bakom några framspelningar.

– Vi har tappat två spelare som var med i förstasexan men vi kommer inte att ge upp för det. Det är klart att vi ska vara med i toppen. Vi ska bara hitta ett försvarsspel som fungerar. Vi kommer inte att lägga oss ner och dö.

Frånsett en period där AIK jämnade ut till 6–5 efter att IFK varit i ledningen med 4–0 var detta Di Röes match från början till slut. Hemmalaget var före med tio bollar som mest i andra halvlek innan en något avstannande avslutning gjorde att ett vingklippt AIK fick hyfsa till siffrorna till slutliga 32–26.

Det var dock inte bara Axel Eriksson som förtjänar ett omnämnande. Jesper Johansson var också väldigt företagsam, i synnerhet i första halvlek, och gjorde sju mål, både från distans och på genombrott. Pontus Encrantz rev ner applåder med en handfull frilägesräddningar och Oscar Hansson fick visa att han har en del att ge även runt den offensiva målgården.