Hej,
Här kommer mitt grilltips.
Rökta
räkor á la lappen
Ingredienser:
2 dl grovt salt
2 dl vitt vin
500g frysta räkor
2 matskedar Fänkålsfrö (valfritt
men piffar upp smaken)
3 vitlöksklyftor
Tillbehör:
Kolgrill alternativt gasolgrill
2 nävar fuktad alspån
Gör så här:
Tänd grillen, gasol eller kol.
Lägg de frysta räkorna i en skål.
Häll över grovt salt och vitt
vin.
Pressa ner vitlöksklyftorna över
räkorna.
Häll till sist över fänkålsfrön.
Rör runt räkorna ordentligt i ca
10 minuter så att alla ingredienser blandas.
När grillen är varm så lägger du
på 2 nävar fuktad alspån. Vid kolgrill läggs det direkt över kolen och vid
gasolgrill läggs det i en folieform som placeras ovanför brännaren.
Lägg sen räkorna var för sig på
gallret utan att de rör vid varandra.
Rök räkorna i ca 8-11 minuter
med stängt lock.
Kan serveras både varma och
kylda. Väldigt gott som tillbehör till allt grillat. Doppa gärna i aioli.
Med vänlig hälsning, Filip Långh
Anders Nilsson / Bertil Karlsson